Skal du velge bensin, diesel eller el-leiebil?

Hvilken bil som vil lønne seg å leie, avhenger av flere ulike faktorer. Hvor mange det skal være plass til er en av dem. Har du en stor familie som skal på tur, passer det seg ikke med en liten bil. En annen faktorer er hvor langt dere skal kjøre. Skal du kun ha leiebil for å reise mellom hotell og nærliggende steder, behøver du ikke like lang rekkevidde. Skal du derimot på rundtur, vil du gjerne ha behov for mer.

Bensin eller diesel

Siden det ofte stilles krav om full tank ved levering, vil det være enklest å leie en bensin- eller dieselbil. Det finnes flere bensinstasjoner langs veien som tilbyr drivstoff enn lading av elbil, som gjør det enkelt å fylle opp tanken. Hvis du derimot vil gjøre det enda enklere, kan du også bestille forhåndsbetalt drivstoff. Da blir du belastet en gjennomsnittspris for full tank sammen med leien, og trenger ikke tenke på dette før levering av bilen.

  • Det finnes flere steder å fylle bensin/diesel
  • Det er mulig å betale for drivstoff på forhånd

Når du leier en bensin- eller dieselbil er det også enklere å komme seg over lengre strekninger. Pausene for fylling av tanken blir også kortere, men det vil derimot også koste mer. Drivstoff er dyrere enn strøm. Dersom du kjører i Norge vil du også bli belastet for bompenger flere steder. Det lønner seg dermed å vurdere alle de ulike alternativene på forhånd. Husk på å ta kostnadene knyttet til bruk av bilen med i beregningen.

Leie elbil

Hvis du har muligheten til å lade der du bor eller i nærheten, kan en elbil være ideelt. Du sparer mye på drivstoff ved å leie en elbil, og unngår mange steder å betale for bom. Enkelte byer tilbyr også billigere parkering for elbiler som også er noe å vurdere. En ting du må være oppmerksom på ved elbil er rekkevidden. Skal du kjøre langt, er det en fordel å planlegge turen på forhånd, samt legge inn ladestopp på veien.

  • Rimeligere å fylle opp bilen
  • Miljøvennlig løsning
  • Fritak for bom og parkering flere steder

Vilkår for leie

Vilkårene de ulike selskapene opererer med kan variere. Som oftest er det størrelsen på depositum, gebyrer ved forsinket leie, eller ikke full tank som vil variere mest. Det er likevel noe som er felles for alle. Hvis kjøretøyet skulle bli skadet, er du ansvarlig for å betale for reparasjoner. Det er også ditt ansvar å påse at kjøretøyet er i lik stand som ved henting. Vanlige spørsmål og svar knyttet til dette finner du hos den aktuelle tilbyderen.

Valg av leiebil

Hvor mange som skal være i bilen, hvor langt dere skal reise, og hvor dere skal kjøre er viktige vurderingsfaktorer. Noen bilmodeller egner seg bedre til bykjøring enn kjøring på fjellet. Når det kommer til valg av drivstoff, må du se hvor du skal kjøre, samt hvilke muligheter som finnes. Det finnes flere ladestasjoner langs de mest trafikkerte veiene i Norge, men mulighetene i utlandet kan være annerledes. Undersøker du godt på forhånd kan du få en god bil – til en god pris.

Ulikt utvalg hos ulike selskaper

Hvilke biler du kan velge mellom varierer fra tilbyder til tilbyder, og sted til sted. Noen tilbyr kun valg av størrelse, for eksempel varebil eller stasjonsvogn. Andre vil la deg velge modell også, avhengig av utvalget de har. Hva slags drivstoff du kan velge mellom vil også variere. Noen tilbyr kun bensin- eller dieselbiler, mens andre også har elbiler. Hvis dette er viktig for deg, bør du undersøke hvilke biler de ulike selskapene tilbyr på forhånd.

Utvalget av biler vil også variere ut i fra sesong, samt hvor du befinner deg. Det vil som oftest være et større utvalg ved større flyplasser, eller i større byer. Selvfølgelig vil dette påvirkes av sesongen, og hvor mange som trenger bilutleie samtidig. Det lønner seg derfor å bestille bil på forhånd. Slik har du et større utvalg, og kan få en mye bedre pris. Har du ekstra behov, vil det lønne seg å være tidlig ute.

Fordeler og ulemper ved de ulike biltypene

Det vil alltid finnes fordeler og ulemper ved alle type biler. Fordeler med diesel er blant annet at du kommer deg mye lenger, da den har lavere forbruk enn bensinbil. Det finnes også flere muligheter for å fylle tanken når du er på veien. Stoppene vil bli kortere enn ved for eksempel lading av elbil. Bensinbilen er veldig lik dieselbilen, og har mange av de samme fordelene. Bensinbilen er derimot ofte sprekere, og byr på mindre støy.

Det er også flere fordeler ved å leie elbil. Den er billigere i drift, da det koster mye mindre å lade en bil. Det er også en stillegående bil. Velger du riktig modell, kan du komme deg ganske langt på én lading. Ulempene ved elbil er derimot tiden det tar å lade. Dette varierer fra modell til modell, og om du har tilgang på hurtiglading eller ikke. Diesel- og bensinbilene vil være mye dyrere i drift, enn elbilen.

Ulike priser

Prisene vil variere fra tilbyder til tilbyder, og sted til sted. Det er for eksempel dyrere å leie bil i Norge, enn i Polen. Dette har en sammenheng med valutaen du får for pengene. Hva som lønner seg avhenger av hva du trenger bilen til, og hvor du skal kjøre med den. Leie av bil i utlandet lønner seg å bestille som del av en pakke. Da oppnår du ofte bedre pris, på grunn av rabatter.

Hvor tidlig ute du er, vil også ha en påvirkning på prisen. Når du er tidlig ute har du et større utvalg, og kan rimeligere pris. Når du kommer samme dag, vil som oftest utvalget være mindre, og du må betale mer. Det er de rimeligste bilene som går først. Prisene vil også variere fra hvor i landet du befinner deg, da prisene varierer etter etterspørsel og tilgang. De ulike tilbyderne vil også operere med ulike priser, for å skape konkurranse.

Miljøhensyn

Det er vidt kjent at elbiler er mer miljøvennlige i drift, enn tradisjonelle biler med bensin eller diesel. I noen land er det innført restriksjoner i de store byene, for å få ned miljøavtrykket. I noen byer vil det nemlig kun være tillatt med miljøvennlige kjøretøy innenfor bykjernen. Dette er noe du bør undersøke på forhånd, uansett hvor opptatt du er av miljøsaken. Når du først skal leie bil, er det godt å vite at du kan komme deg helt fram.

Kort oppsummert

Hvilken bil du bør velge avhenger av hvordan ferien din ser ut. Har du tilgang til lading hver kveld, kan det for eksempel være en god idé med elbil. De nyere elbilene kommer med en rekkevidde på 300 km, og du kan komme deg langt med det. Hvis du ikke ønsker å være avhengig av tilgang til lader, er det best å velge en diesel- eller bensinbil.